(*credit to blog mamadele.blogspot.com)
Sejarah omega 3
Omega 3 dijumpai oleh ahli sains pada tahun 1923 yang pada mulanya disangka sejenis vitamin .Ini kerana pemerhatian yang dibuat menunjukkan gangguan pada tumbesaran apabila kekurangannya bahan ini dalam tubuh manusia.Omega 3 dinamakan sebagai vitamin F kerana ahli sains mendapati ia adalah nutrien (essential nutrient)yang tidak boleh dihasilkan oleh tubuh manusia.Pada tahun 1930 ahli sains ,BURR dan MILLER telah mengkaji secara mendalam tentang Omega 3 dan telah mengklasifikasikan nya sebagai acid lemak dan bukannya vitamin F sebagaimana yang telah diandaikan sebelum ini.
Sejak itu,ahli sains lebih menumpukan kajian terhadap Omega 3 .Pada tahun 1992 seorang ahli sains bernama WILLIAM E.M Lands,telah menulis artikel berkenaan Omega 3 dan menarik lebih ramai ahli sains untuk mula mengkaji dengan lebih mendalam tentang Omega 3.
20 tahun yang dulu, kajian mereka mendapati masyarakat Inuit atau Eskimo mempunyai kadar penyakit jantung yang amat rendah berbanding masyarakat Eropah dan Amerika.Hakikatnya
pemakanan masyarakat Eskimo pada masa itu amat tinggi lemak dan minyak disamping itu mereka kurang makan sayur-sayuran.Setelah kajian lanjut dibuat ke atas fenomena ini,maka ahli sains merumuskan bahawa kandungan makanan orang Eskimo ini amat tinggi Omega 3.
Seterusnya kajian dilakukan ke atas penduduk Okimawa,Jepun di kepulauan Crete, Mediterranean juga mempunyai kadar penyakit jantung yang rendah berbanding masyarakat barat.
Fenomena ini menjadi satu 'misteri'yang amat menarik dan ia seolah -olah menentang arus dan berbeza dengan pandangan umum bahawa pemakanan tinggi dengan lemak menjadi punca kepada penyakit jantung.
APA ITU OMEGA 3?
Omega 3 tergolong dalam kumpulan asid lemak tak tepu yang penting (essential unsaturated fatty acids) yang mempunyai ikatan kornbon berkembar pada kedudukan n-3 iaitu pada hujung methyl dalam molekulnya.oleh itu ia di gelar omega 3.omega 3 terdiri daripada tiga jenis acid lemak yang utama iaitu:
- Eicosa Pentanoic Acid (EPA)
- Docosa Hexanoic Acid (DHA)
- Alpha Linolenic acid (ALA)
APAKAH SUMBER -SUMBER OMEGA 3?
Omega 3 boleh didapati daripada sumber semula jadi.Ia amat kaya dalam minyak ikan dan juga sumber tumbuh-tumbuhan.Sumber yang kaya dengan asid lemak omega daripada jenis EPA DAN DHA iaitu mempunyai rantaian molekul yang panjang adalah sumber makanan laut.Ia dihasilkan oleh alga dalam laut yang dimakan oleh ikan justeru ikan mempunyai kandungan omega 3 yang tinggi.Sumber kedua adalah daripada minyak tumbuhan atau sayuran yang mempunyai kandungna jenis ALA yang mempunyai rantaian molekul yang pendek.
antara antara sumber-sumber semulajadi omega 3:
IKAN
- IKAN TENGGIRI/MACKEREL
- IKAN JENAHAK/MERAH
- IKAN BAWAL
- IKAN SARDIN
- IKAN SALMON
- IKANHERRING
- IKAN TUNA
- UDANG
- SOTONG
- MINYAK KACANG TANAH
- MINYAK KACANG SOYA
- MINYAK ZAITUN
- MINYAK JAGUNG
- MINYAK KANOLA
SUMBER-SUMBER LAIN
- TELUR
- WALNUT
- DAGING
- SUSU
- SUPPLEMENT
PERSOALANNYA..
Sejauh mana makanan ini mampu mengekalkan kandungan omega apabila dimasak? atau dapatkah kita memastikan sumber-sumber ikan yang diperolehi bebas dari bahan toksik dan raksa seperti mercury? Dan mampukah kita mengambil makanan yang mengandungi kandungan omega setiap hari apabila sibuk bekerja?
Oleh itu ,adalah lebih selamat untuk mendapatkan sumber omega 3 yang mencukupi daripada supplement.
Supplement omega 3 shaklee sudah mengandungi kesemua jenis khasiat yang telah dinyatakan,,Jadi apa yang penting anda perlu memakan nya setiap hari.
MENGAPA OMEGA GUARD SHAKLEE?
Shaklee merupakan syarikat peneraju makanan tambahan atau supplement yang telah berada di pasaran sejak 50 tahun yang lalu dan keberkesanannya telah terbukti.OMEGA GUARD SHAKLEE adalah ultrapure,dibuat dengan begitu sempurna,penyulingan melalui 3 peringkat semula jadi memberi manfaat asid lemak pada masa yang sama mengeluarkam sebatian yang berbahaya seperti merkuri dan plumbun yang terdapat dalam ikan laut dalam.Omega guard shaklee diperbuat dari ikan dan bukan daripada hati ikan yang boleh memberi kesan toksik.
KEBAIKAN -KEBAIKAN OMEGA GUARD SHAKLEE..
>PENYAKIT JANTUNG
- mengurangkan risiko insiden serangan jantung
- mengurangkan risiko kematian akibat serangan jantung
- mengurangkan risiko mendapat denyutan jantung tak menentu(arrythmia)
- mengurangkan sakit dada ANGINA pada pesakit yang mempunyai masalah jantung tersumbat(ischeamic heart disease)
- mengurangkan risiko serangan jantung kali kedua bagi pesakit yang pernah mendapat serangan jantung.
>SALURAN DARAH DAN PEMBEKUAN DARAH
- mengurangkan risiko darah beku
- mengurangkan risiko pembentukan plak aerosklerosis pada dinding salur darah yang menyebabkan pengerasan
- mengurangkan risiko darah beku bagi dikalangan pesakit yang mengalami masalah salur darah bengkak di kaki(vericose vein)
>PARAS KOLESTEROL
- mengurangkan paras asid lemak bebas(triglycerides)dalam darah yang mempunyai kaitan yang kuat dengan risiko darah beku yang menyebabkan penyakit strock dan serangan jantung8heart attack)
>STROCK(ANGIN AMAR)
- mengurangkan risiko mendapat strock sama ada jenis ischemia atau haemorrhagic
>TEKANAN DARAH TINGGI
- mengurangkan risiko mendapat penyakit darah tinggi
- mengurangkan kadar tekann darh tinggi bagi pesakit yang pernah mengalami massalah darah tinggi
>KERADANGAN DAN IMUNITI
- megurangkan radang sendi bagi penyakit sendi rheumatoids
- mengurangkan radang usus dalam penyakit crohn's
- mengurangkan masalah radang usus alam penyakit ulcerative colitis
- memberi kesan positif dalam penyakit SLE
- memberi kesan positif dalam penyakit ASTHMA
- memberi kesan positif dalam massalah kulit ECZEMA
>PERKEMBANGAN OTAK KANAK-KANAK
- membantu dalam perkembangan otak bayi dan kanak-kanak.susu ibu sangat kaya dengan DHA (omega-3). Oleh itu,banyak syarikat pengeluar susu menambahkan DHA dalam susu keluaran mereka.
- kajian menunjukkan kanak-kanak yang mendapat tambahan DHA dalam minuman susu mereka akan mengalami masalah hiperaktif yang kurang
- kanak-kanak yang kekurangan DHA atau omega 3 dalam pemakanan mereka mempunyai masalah tumbesaran otak dan perkembangan minda yang sihat
- penambahan DHA kedalam susu tepung bayi mampu mengelakkan masalah ganguan tumbesaran bayi dan kanak-kanak.hal yang demikian kajian mendapati kepintaran minda berkait rapat dengan jumlah sel glia di dalam otak manusia dan sel-sel glia ini mengandungi kandungan omega 3 yang sangat tinggi
>KANSER
- mengurangkan risiko kanser payudara
- mengurangkan risiko kanser usus besar(colon)
- mengurangkan risiko kanser prostat
>MASALAH PSIKIATRI DAN MENTAL
- mengawal penyakit psikiatri bipolar(kemurungan)
- mambantu masalah depresi
- memberi kesan positif dalam masalah parkinsonisim
- memberi kesan posotif dalam masalah alzheimer
- memberi kesan positif dalam masalah dementia
>MEMBANTU DALAM MASALAH-MASALAH LAIN SEPERTI:
- sengugut
- sindrom darah tinggi semasa mengandung
- sindrom nefrotic
- kelesuan otot
Kebaikan pengambilam supplement omega shaklee dalam kehidupan seharian memang tidak dapat dinafikan....memang sah omega 3 memang memberi banyak manfaat dalam mengekalkan tahap kesihatan yang optimum
No comments:
Post a Comment